Dag 19: Sigüeiro - Santiago de Compostela - Reisverslag uit Santiago de Compostela, Spanje van Erik Kluver - WaarBenJij.nu Dag 19: Sigüeiro - Santiago de Compostela - Reisverslag uit Santiago de Compostela, Spanje van Erik Kluver - WaarBenJij.nu

Dag 19: Sigüeiro - Santiago de Compostela

Blijf op de hoogte en volg Erik

02 Oktober 2019 | Spanje, Santiago de Compostela

Vandaag de laatste wandeldag, nog maar 19 km tot de finish. Ondanks de korte afstand toch maar om half acht opgestaan en na het ontbijt om acht uur vertrokken. Ik wil graag voor 12 uur in Santiago zijn omdat dan de pelgrimsmaal begint. Niet in de kathedraal van Santiago want die wordt momenteel van binnen helemaal verbouwd, maar in de Iglesia San Francisco, een kerk vlakbij het nieuwe pelgrimskantoor. Onderweg nam ik een korte pauze, en toen heb ik de laatste kilometers samen met Lolo volbracht. We waren om half twaalf bij de kathedraal en even later bij het pelgrimskantoor.
Allemaggies, wat is dat een commercieel gedoe geworden zeg. Een kantoor met meerdere verdiepingen, ultramodern, je moest een ticket trekken waar een nummer opstond. Met dat nummer kon je via een website precies in de gaten houden wanneer je je aan één van de 10 balies moest melden om de Compostela ( je bewijs dat je de tocht volbracht had) kon ophalen. Er was een wachttijd van ruim drie uur. Gelukkig konden we wel onze rugzakken tijdelijk opslaan.
In de tussentijd zijn we dus eerst naar de pelgrimsmis gegaan, die een uur duurde. Met een zingende non en een hoop gebeden in het Spaans. Daarna zijn we naar de kathedraal gelopen voor wat foto’s en zijn we naar binnen gegaan om het beeld van St. Jago te omhelzen, een ritueel dat elke pelgrim hoort te doen aan het einde van z’n reis. Ook nog even de crypte bekeken en dat was het wel want van binnen is de kerk één bouwput.
Toen hadden we nog een uur te gaan en ben ik naar de Huiskamer van de Lage Landen gegaan, een koffiekamer van de Nederlandse en Vlaamse caminovereniging. Daar even gezellig gezeten en wat bijgepraat met andere Nederlandstalige caminogangers. Toen was het eindelijk tijd om mijn oorkondes te gaan halen. Nog een klein probleem omdat ik officieel niet de hele Camino del Norte had volbracht en combineren van twee camino’s niet kan volgens de boeken. Maar alleen het lopen van de Camino Inglés is ook al voldoende voor een oorkonde, al wordt dan niet de 700 km. die ik al gelopen had op de Camino del Norte er op vermeld. Geeft niks, als ik maar weet hoeveel km. ik gelopen heb, en dat zijn er tot nu toe 570. Met de 500 km. van 2017 kom ik dus op ruim 1000 km. in zes weken.
Na dat we onze oorkondes hadden gekregen heb ik afscheid genomen van Lolo. Ik heb daarna met Marta en David wat gegeten in het centrum want vanavond gaan we naar één van de populairste restaurants Casa Manolo, dat is over drie kwartier dus ik ga nu afsluiten, wat ik vanavond gegeten heb horen jullie later.
Morgenochtend vroeg ga ik met de bus naar Muxia, mijn favoriete plek aan de Cabo del Morte, de kust des doods, omdat er zoveel schepen vergaan op ee rotsen. Salute.

• 02 Oktober 2019 - 20:06

Christa:

gefeliciteerd lief, nooit aan getwijfeld of je het wel zou halen.
    Zo trots op jou❤❤❤

• 02 Oktober 2019 - 21:48

Willem En V:

hulde en petje af. geniet nog even van een paar rustdagen en goede reis naar huis.

• 02 Oktober 2019 - 21:50

Loes:

Goed gedaan Erik!!! Wat een geknuffel daar in Spanje, mocht je wel foto’s maken in de kerk

• 02 Oktober 2019 - 21:52

Sophia Vlaar:

Beste buurman ben trots op je , je hebt het weer gedaan, en volgens mij heb je er weer van genoten. Heb met alle plezier elke dag van je verhalen genoten

• 03 Oktober 2019 - 08:30

Lies:

Yeh!!!!! Goed gedaan Erik, heel Huis te Bennebroek heeft met je mee geleefd en is ontzettend trots op je. GEFELICITEERD. Dank je wel voor je verhalen elke dag, we keken er naar uit, om ze elke dag te lezen.
    Lekker uitrusten en een veilige lucht terug naar huis. Tot maandag.

• 03 Oktober 2019 - 12:11

Luud:

Bedankt voor de mooie verhalen. Goede terugvlucht. Tot zondag bij de Holland Series.
    Luud.